Oldenzaal wordt steeds mooier

WBO: `Oldenzaal zal steeds mooier gaan worden`

De brochure die de inwoners van Oldenzaal donderdag krijgen bevat tal van concrete vragen. Met cijfers kan op een antwoordkaart worden aangegeven welke verbeteringen de Oldenzalers het belangrijkst vinden. Zo luidt een stelling of De Markt met terrassen, verwarmde serres en een podium voor meer activiteiten niet nog meer het kloppend hart van Oldenzaal moet worden. Alle vier seizoenen van het jaar moet er iets te beleven zijn.
De tweede stelling is dat Oldenzaal een gevarieerder winkelaanbod moet krijgen. Daarbij moet er aandacht zijn voor het oude stratenpatroon. De derde stelling gaat over Oldenzaal aantrekkelijk houden voor de jeugd om vergrijzing tegen te gaan. Dat kan met een gevarieerd aanbod aan cafés, restaurants en - bijvoorbeeld - een grote uitgaansgelegenheid in de binnenstad.

De vierde stelling gaat er vanuit dat Oldenzaal als oudste stad van Twente de historie en het unieke van de stad weer zichtbaar moet laten worden. De binnenstad moet met paden en tuinen aantrekkelijker worden gemaakt om ook mensen van buiten Oldenzaal te trekken.

Nog concreter zijn vragen of de door velen verfoeide marktluifel weg mag voor meer serres en terrassen, of de zaterdagmarkt mag worden verplaatst om in het weekend op de markt meer ruimte te hebben voor muzikale, culturele en sportieve activiteiten en of De Markt niet compleet auto-, motor- en scootervrij moet worden. Tevens of het wenselijk is op De Markt een fontein of waterpartij aan te brengen. Onder het hoofdstuk culinair en uitgaan stelt de WBO dat Oldenzaal een grote en trendvolgende uitgaansgelegenheid nodig heeft in de binnenstad. Maar ook een compleet aanbod met danscafé, disco, live muziek, bruine kroegen en trendy cafés. Oldenzalers kunnen hun mening geven of er voldoende variatie is in restaurants, of op De Markt vaker concerten moeten worden gegeven en of de stad weer een bioscoop moet krijgen.

Onder het kopje funshopping kunnen de burgers zich uitspreken over een gewaagde stelling. Namelijk: de leegstand in In den Vijfhoek is aanleiding een deel van het winkelcentrum te vervangen door kleine straatjes met winkels en woningen.

De vragen gaan over een binnenstad met veel kleine en exclusieve winkels (funshopping), elke eerste zondag van de maand koopzondag en het bestemmen van een deel van In den Vijfhoek voor beginnende ondernemers, die een lage aanvangshuur betalen.

TC Tubantia - 5 mei 2008